Sveriges mest kända konstnärer

Några av Sveriges mest kända konstnärer

Den svenska konsten tillhör en europeisk kultradition och genom åren har den påverkats av det kontinentala Europa, främst Frankrike, Tyskland och Italien men även övriga Norden. Innan andra delen av 1800-talet var svensk konst inget av intresse internationellt. Det var i och med skulptören och när målaren Anders Zorn blev ett namn, som Sverige blev ett namn på den utländska konstnärskartan. Anders Zorn målade först och främst i olja och motiven var ofta landskap och nakenbilder av dalkullor från hans hemtrakt i Dalarna. Han målade även av många kända personer bland annat i USA. I Dalarna finns ett Zornmuseum och vissa av hans verk finns både i Vita huset och på Museed’Orsay i Paris. Carl Larsson är även han ett stort konstnärsnamn i Sverige. Precis som Anders Zorn var han verksam i Dalarna och han målade ofta sin familj i hemmiljön i Sundborn. Familjen Larssons hem i Sundborn är i dag ett populärt museum.

Modernismen

Nils von Dardel är en av de mest kända svenska konstnärerna som var verksam under modernismen. Förutom att han studerade vid konstakademin, spenderade han mycket tid utomlands. Han bodde bland annat i Paris där han studerade konst. Nils von Dardel bodde även i Mellanöstern eftersom han hade ett stort intresse av persisk konst, och med tiden blev han också intresserad av japansk konst. Det von Dardel var mest känd för var för sina landskap där han hämtade inspiration från Henri Matisse, och för sina figurmålningar. Den döende dandyn är ett av hans kändaste verk och vill du se den målningen finns den på Moderna Museet i Stockholm. Issac Grunewald var även han en stor och känd konstnär inom modernismen på 1910-talet. Förutom att han målade tavlor var han verksam som keramiker och han var också professor vid Konstakademin i Stockholm. Hans kändaste målning sägs vara Det sjungande trädet som han målade 1915.

Ernst Billgren

En av dagens mest kända konstnärer är Ernst Billgren, född 1957, eller William von Kröckert som hans andra jag heter. Han är verksam som skulptör, grafiker och scenograf, men han är också känd för att måla utklädda historiska djur som befinner sig i fina salonger. År 1982 började Billgren studera på Valands konsthögskola.

Lars Lerin

Den folkkäre konstnären Lars Lerin, föddes 1954 i Munkfors, men bor nu på Hammarö, där han målar i akvarell och grafik. Han studerade vid Valands konsthögskola 1980–1984. Under flera år bodde och målade han på Lofoten, men 2000 flyttade han tillbaka till Värmland. Lars Lerin har haft populära samlings- och även separatutställningar på konstgallerier och museer bland annat i Sverige, Finland, Danmark, Island, USA. Lerin har haft ett eget program Vänligen Lars Lerin i SVT och han var även julvärld 2020 även det i SVT. Lars Lerin har ett eget museum i Sandgrunden i Karlstad och det slår hela tiden nya besöksrekord.

Dan Wolgers

Genom sitt namn har Dan Wolgers, född 1955, utmanat både samhället och konsten och han är alltid aktuell. I sin konst provocerar han gärna och provar och ifrågasätter det mesta som går, som till exempel när han designade telefonkatalogen med sitt eget nummer. Wolgers studerade vid Kungliga Konsthögskolan 1980–1985 och han är även professor i skulptur där sedan 1995. Han kan stoltsera med att vara en av få svenska konstnärer som fått ställa ut på Louvren. År 2000 ställde han där ut sin flasktorkare, som ingick i Absolut Vodkas konstserie.