Konstresa i Sverige

En konstresa i Sverige tar en till såväl konstmuseer som skulpturparker, stadsmiljöer och naturområden. Här följer tips på konst från Ystad till Kiruna, från lättillgängliga etablissemang till svåråtkomliga installationer.

Konst i Skåne

Konsten är en betydande del av livet och pulsen i Skåne och på Österlen finner man många konstnärer vilka bjuder in till såväl studios som utställningar. Färdas med cykel eller bil och följ gärna den mer avlägsna rutten för att upptäcka än fler konstnärer och gallerier. Stanna gärna också till vid Stenshuvud nationalpark, söder om Kivik, vilken erbjuder vackra vyer, en fin sandstrand, djur och natur.

Varje påsk öppnar ÖSKG, Östra Skånes Konstnärsgrupp, upp för en konstrunda där flera ateljéer och gallerier visar upp konst av varierande slag, från lerskulpturer till tavlor. Övriga tider på året kan man besöka Tjörnedala konsthall eller Ystad Konstmuseum, varav den sistnämnda visar såväl lokala som internationella konstnärer. Centralt i Ystad finner man också, bland annat, det vackra korsvirkeskvarteret vilket rymmer Per Helsas Gård som är ett kreativt centrum där besökaren kan stifta bekantskap med konstnärer, hantverkare och designers.

Galleri Thomas Wallner i Simris ställer främst ut unga konstnärer från Skandinavien, USA och Europa. Kivik Art Center i Kivik fokuserar på samtidskonst och är en kreativ plats med storslagen natur och förförande vyer. Wanås konstpark är belägen i en bokskog och visar upp en fin samling av skulpturer.

Borås

Konst att upptäcka i nästan varje gathörn! Kom gärna hit då No Limit, street-art-festival, äger rum och då konstnärer från världen över bjudits in för att förvandla hela staden till ett konstgalleri. Skulpturer, muralmålningar och installationer bland bebyggelsen gör konsten gratis att beskåda. Missa inte Borås Konstmuseum, känt för nationella och internationella utställningar inom främst samtidskonst och rörlig bild.

Naturens konst under ytan

Sveriges första nationalpark med syfte att skydda livet under ytan finner man i Strömstad, i Kosterhavet. Här finns 6 000 arter och landets vackraste undervattenslandskap, en miljö som kan beskådas från såväl land som vatten. Följ snorkellederna och upptäck en helt ny värld! För den som är rädd för vatten finns det strandguidningar.

Stockholm

Ingen nämnd, ingen glömd. Här finns konst för alla! Samtida, klassiskt, utomhus, inomhus, tryggt, uppseendeväckande. Fotografiska, Etnografiska, Artipelag, Waldemarsudde, Gustavsberg, Millesgården, Moderna – alla har sin favorit!

Dalarna

Landskapet fullkomligen kryllar av konstnärshem och ateljéer! Många väljer Sundborn utanför Falun då Carl Larsson är en av landets mest uppskattade konstnärer. Men varför inte följa Dalarna Art Trail för att upptäcka än mer!

Dalarna Art Trail ger besökaren elva konstscener av varierande storlekar med början i Avesta och avslut vid Zornmuseet. Från mitten av maj till mitten av september (varierande öppettider mellan utställarna) besöker man utställare där fokus är på kvalitet snarare än storlek. Kultur, filminstallationer, foto och måleri – samtidskonst i alla dess former. Rutten tar också resenären utanför den traditionella stigen och till platser som förför och skapar intresse.

Världens längsta konstrunda

Färdas 160 mil och se hyllningar till mjölkpaketet. Fyra konstnärer har fått skapa sin egen hyllning till den så vardagliga produkten och rundan sträcker sig från Skuleberget till Dundret.

Än längre norrut, i Kiruna, finner man Konstmuseet i Norr. Ett museum som visar samtidskonst vilken är samhällsengagerad och kritiskt orienterad och som också erbjuder en omfattande programverksamhet.

Att färdas i Norrland (eller var som helst i Sverige för den delen) betyder inte bara att se konst utan att också se naturen. Ett magiskt landsområde med storstad och vildmark och massor att se och uppleva.