Guide: Sveriges mest populära konstgallerier

Det finns omkring 50 konstgallerier i Sverige som är medlemmar i Svenska Galleriförbundet. För att bli medlem där ska du ha haft en verksamhet i minst två år och ska ha haft ett seriöst och förtroendefullt samarbete med de konstnärer som haft utställning i dina lokaler. Sveriges Galleriförbund ska främja galleriernas funktion på konstscenen och skydda medlemmarnas intressen i kulturpolitiska frågor. Förbundet är även rikstäckande och arbetar långsiktigt med hur konstmarknaden ska formas. De som är medlemmar i förbundet får hela tiden ny information om konstnärer, och förbundet fokuserar på konstnärlig integritet, engagemang och expertkunskap. Här nedan kan du läsa om några konstgallerier som finns i Sverige. Googla gärna för att hitta fler som verkar intressanta och som kanske finns i närheten av där du bor.

Signal

I Malmö ligger detta center för samtidskonst, där det produceras och presenteras utställningar, seminarier, föreläsningar och andra arrangemang som fokuserar på samtida konst- och kulturproduktion. Det var en grupp konstnärer som grundade Signal 1998, och de utvecklade tidigt ett levande samarbete mellan konstnärer och kuratorer som var intresserade av att prova på olika produktionssätt. Några aktuella namn som är delaktiga i Signal i dag är Christian Andersson, Sara Jordenö, Johan Tirén och många fler. Signal har även ett konstnärsarkiv som består av omkring 80 konstnärer som alla är baserade i Malmö och omkringliggande områden. Det var Signal som startade konstnärsaktivet 2004 för att Malmös konstnärer skulle ha en aktör som ger dem information om bra kontakter som finns i regionen.

Galleri Kim Anstensen

På Götabergsgatan 18 i Göteborg hittar du detta trevliga konstgalleri. De samarbetar med omkring 50 konstnärer från flera länder, som alla har skiftande uttryck och tekniker. Du kan till exempel se målerier, glasskulpturer och foton på galleriet. Det hålls tio enskilda utställningar varje år, och vill du se en speciell konstnär som finns representerade där kan du fråga om en specialvisning. I galleriets showroom finns alltid en stor tillgång av modern kost att se. Under maj 2021 kan du se en utställning av Fredrik Sundqvist som är född 1960 och han utrycker sig först och främst i akryl och olja. Han har haft utställning många gånger på Galleri Kim Anstensen och hans utställningar är alltid lika omtyckta.

Wanås Konst

I landskapet runt Wanås ligger Wanås Konst, en internationell skulpturpark och Wanås Konst drivs av den ideella Stiftelsen Wanås som grundades 1994. Själva verksamheten grundades 1987 av Marika Wachtmeister som styrde den till 2010. Från år 2011 är det Elisabeth Millqvist och Mattias Givell som leder verksamheten och den finansieras genom egna intäkter, kommunala, regionala och statliga stöd. På Wanås Konst skapas, förmedlas och presenteras internationell samtidskonst med syfte på skulptur och installation. Varje år bjuds internationella konstnärer in till parken för att skapa sin konst.

Från början låg fokus på nordiska och amerikanska konstnärer som tillverkade skulpturer. I dag visas konst utanför väst, och även skapande kunskapsområden som design, dans och skrivande visas upp. I samlingen finns cirka 70 konstverk och alla är de tillverkade för Wanås Konst. Kända konstnärer som Ann Hamilton, Yoko Ono, Ann-Sofi Sidén och många andras konstverk finns att beskåda i landskapet kring Wanås. Varje år har skulpturparken cirka 75 000 besökare och av dessa är 9 000 barn och ungdomar som deltar i olika pedagogiska aktiviteter, exempelvis workshops och visningar.