Skydda din konst med en hemförsäkring

Det är viktigt att skydda sina värdesaker, oavsett om det handlar om smycken, elektronik, konst eller andra kära ägodelar. En hemförsäkring kan erbjuda det skyddet och ge dig trygghet. I det här inlägget kommer vi att gå igenom hur du framförallt kan säkra din konst med en hemförsäkring, och vad du bör tänka på när du tecknar en sådan.

Vad innefattar en hemförsäkring?

En hemförsäkring består av flera delar som skyddar både dina ägodelar och din ekonomi. Vilket den bästa hemförsäkringen är reder Försäkringsguiden ut. Skyddet omfattar däremot nästan alltid följande moment:

 • Egendomsskydd: Detta skydd täcker dina ägodelar vid stöld, inbrott, brand, vattenskada och andra oväntade händelser. Försäkringsbolaget ersätter dig för förlorade eller skadade värdesaker upp till ett visst belopp, beroende på försäkringens villkor.
 • Ansvarsskydd: Om du skulle skada någon annans egendom eller orsaka personskada täcker ansvarsskyddet de kostnader som kan uppstå, till exempel rättegångskostnader och skadestånd.
 • Rättsskydd: Om du hamnar i en tvist med en annan part kan rättsskyddet täcka kostnader för juridisk hjälp och eventuellt skadestånd.

Hur värderar du dina värdesaker?

För att få rätt ersättning vid en skada är det viktigt att du värderar dina värdesaker korrekt. Många svenskar sålde till och med sina värdesaker i samband med de skyhöga elpriserna under vintern 2022. Här nedan finner du några tips för att få fram rätt värde till försäkringsbolaget:

 • Gå igenom dina ägodelar och gör en inventering av de saker du vill försäkra.
 • Ta reda på värdet av dina värdesaker, antingen genom att kontakta en värderingsman eller genom att jämföra liknande objekt på marknaden.
 • Spara kvitton, garantier och eventuella certifikat för dina värdesaker. Ta även bilder på dem, så att du kan visa upp dem för försäkringsbolaget vid en eventuell skada.

Teckna en hemförsäkring som passar dina behov

När du har en uppfattning om värdet på dina värdesaker är det dags att teckna en hemförsäkring. Här är några saker att tänka på när du väljer en sådan:

 • Jämför olika försäkringsbolag och deras erbjudanden. Se till att jämföra villkoren för egendomsskydd, ansvarsskydd och rättsskydd.
 • Fundera på om du behöver en extra försäkring för speciella värdesaker, såsom konst, smycken eller antikviteter. Vissa försäkringsbolag erbjuder särskilda tilläggsförsäkringar för dessa objekt.
 • Ta hänsyn till självrisken. En högre självrisk innebär oftast en lägre premie, men det innebär också att du måste betala mer vid en skada innan försäkringsbolaget ersätter dig.
 • Om du hyr ut din bostad, eller om du har en fritidsbostad kan det vara värt att se över försäkringsskyddet för dessa bostäder också.
 • Glöm inte att uppdatera din hemförsäkring, specifikt om du skaffar nya värdesaker eller om värdet på dina befintliga ägodelar förändras.

Genom att följa dessa råd kan du teckna en hemförsäkring som ger dig trygghet och skydd för dina värdesaker. Att ha en bra hemförsäkring innebär att du kan fokusera på att njuta av dina ägodelar, utan att behöva oroa dig för vad som skulle hända om olyckan skulle vara framme. Så ta dig tid att välja en hemförsäkring som passar dina behov redan idag!