Inred med belysning och lampor

Belysning och lampor spelar också en mycket viktig roll i heminredningen. Det finns många olika typer av belysning och lampstilar som lätt kan förändra hela utseendet i ett rum. Oavsett vilka behov du har finns det definitivt en typ av belysning eller lampa som passar. Så ta god tid på dig när du handlar lampor; det är en viktig del av att skapa den perfekta heminredningen!

När det gäller lampor och belysningsarmaturer finns det många olika typer att välja mellan. Du kan köpa lampor som sitter på golvet, lampor som hänger från taket, bordslampor skrivbordslampor, båglampor, väggmonterade lampor med mera.

Det finns också många olika belysningsstilar att välja mellan. Några exempel är golvlampor, bordslampor, skrivbordslampor, båglampor, vägglampor, ljuskronor och lampetter. Här hittar du takkronor för ditt hem eller spana in en skomakarlampa.

Välja rätt ljus

När du väljer ny belysning till ditt hem är det viktigt att tänka på vad du vill ha den till. Letar du efter allmän belysning? Arbetsbelysning? Stämningsbelysning? Funktionell belysning? När du vet vad du behöver är det lätt att hitta rätt armatur eller lampskärm.

Ta god tid på dig när du handlar och kom ihåg att ditt hem ska vara inrett så som du vill ha det, inte så som alla andra säger att du ska göra. Hitta armaturer och lampskärmar som passar in i ditt rum och som du kommer att vara stolt över att ha på plats.

Vad är allmänbelysning?

Allmän belysning är den typ av belysning som ger en övergripande belysning i ett utrymme. Den är perfekt för uppgifter som att läsa eller arbeta, och den är också utmärkt för att skapa en inbjudande atmosfär. Allmän belysning kan tillhandahållas av taklampor, vägglampor och golvlampor.

Arbetsbelysning

Uppgiftsbelysning är den typ av belysning som används för att belysa ett specifikt område för ett specifikt ändamål. Det kan vara för att lysa upp ett arbetsområde eller för att läsa vid. Arbetsbelysning kan tillhandahållas av skrivbordslampor, spårljus, lampor under skåp med mera.

Stämningsbelysning 

Stämningsbelysning används för att skapa en viss stämning eller känsla i ett rum. Den är vanligtvis svagare än allmänbelysning och kan tillhandahållas av golvlampor, bordslampor, vägglampor med mera. Stämningsbelysning är perfekt för att skapa en avkopplande atmosfär i sovrummet eller vardagsrummet.

Funktionsbelysning

Funktionell belysning är den typ av belysning som används för att se bra i ett visst område. Den här typen av belysning är perfekt för uppgifter som läsning eller matlagning. Funktionell belysning kan tillhandahållas av skrivbordslampor, arbetslampor, spårljus med mera.

Tänk på vilken stämning eller känsla du vill att ljuset ska skapa

Vill du att det ska vara tillräckligt ljust för att du ska kunna läsa med det (funktionellt), dämpat (stämning) eller helt släckt (ambient)?

Om det praktiska är det viktigaste, välj funktionella lampor som skrivbordslampor. Om atmosfären är viktig, satsa på stämningsbelysning, till exempel golvlampor.

Om du vill att ljuset ska skapa en viss atmosfär i ditt hem, välj funktionella lampor som skrivbordslampor. Om du vill ha praktiska saker med en extra touch av sofistikering eller rolighet ska du i stället välja allmänna belysningsarmaturer.